Services

Nedan finner du ett test genomfört av Smartson

Det är lätt att skrämmas med olycksstatistik i syfte att få folk att börja använda cykelhjälm. I den här artikeln nöjer vi oss dock med att anta att de flesta av oss förr eller senare landar på huvudet om vi faller av cykeln. Glädjande nog finns numera hjälmar i alla former och priser. När du väljer hjälm är passformen viktigast. Det skall inte finnas någon risk att den glider bakåt i nacken. Hjälmen skall alltid täcka panna, bakhuvud och hjässa. Hakbandet skall vara så pass spänt att du bara får ett finger mellan bandet och hakan. Välj en hjälm som är lätt att ta på och av och som gärna får vara snygg. Annars är risken att hjälmen bara blir liggande på hyllan.

Dagens hjälmar ser allt mer avancerade ut, men det mesta är utvecklat för att öka komforten i form av solskärm eller visir och en mängd ventilationshål. Att många hjälmar har "ankstjärt" baktill gör att luften lättare sugs ut ur hjälmen vilket förbättrar ventilationen. På vintern kan man gärna använda en tunn mössa under, men hjälmen ska alltid sitta tajt, annars gör den inte stor nytta. I detta test är den billigaste hjälmen för 200 kronor i det avseendet lika bra som den dyraste för 700 kronor. Här testar vi 6 barnhjälmar och 14 vuxenhjälmar, varav de flesta är av den vanligare racingtypen med bra ventilation och en är av typen Mountainbike eller BMX med slät utsida. Samtliga racinghjälmar kan justeras med hjälp av ett vred i nacken. De modeller som får högst betyg är Trek Scout, Limar 310, Etto Ettino, Etto Mosquito, Bell Venture, Bell Faction och Giro Transfer.

Trek Scout 3 
Betyg: 20/25
Kommentar: Sober
Juniorhjälm i vuxendesign i blått och silver. Gott om ventilationshål som saknar nät på insidan. Däremot finns en solskärm framtill på hjälmen samt ett vred baktill för att ställa storleken. Vredet håller inte lika hög kvalitet som hos de bästa hjälmarna. Insidan är ombonad men risk finns att de separata vadderingarnas kardborrfästen lossnar med tiden. Spännet är enkelt att justera och hjälmen är väl ventilerad. Komfortabelt och snyggt alternativ i mellanprisklassen. Vikt 275 gram.
Cirkapris: 350 kronor

Giro Flurry 
Betyg: 18/25
Kommentar: Dyrast
Hårt designad juniorhjälm i den övre prisklassen helt i svart med röda eldsflammor, solskärm och spetsig bakdel. Hjälmen har gott om ventilationshål men inget med nät på insidan. Sedvanligt hakspänne. Justeringen i nacken fungerar bra men kräver stor handkraft och kan i stort sett bara hanteras av en vuxen. Snygg men sparsamt förekommande vaddering inuti. Bra passform och väl utfört detaljarbete, men priset drar ner betyget en aning. Vikt 261 gram.
Cirkapris: 450 kronor

Bell Trigger 
Betyg: 18/25
Kommentar: Värmer
Racebetonad, trefärgad juniorhjälm i rött, blått och gult med spetsig bakdel. Storleken kan enkelt justeras av vuxna och större barn med vredet baktill, detta är svårare för mindre barn med små händer. Ombonad insida. De främre ventilationsöppningarna är nätförsedda. Sexåringen blev dock ganska svettig redan efter en kort stund. Bra passform, men hakremmen är svår att anpassa till mindre barn. Gott kvalitetsintryck och högt pris. Vikt 236 gram.
Cirkapris: 430 kronor

Limar 310 
Betyg: 20/25
Kommentar: Fartfylld
Juniorhjälm i svart, vitt och rött med aerodynamisk form och kort visir. Bra kvalitet på detaljerna inklusive hakspännet som är markerat med rött och har vaddering. Vadderingen inuti hjälmen är tredelad och erbjuder bra komfort. Spännet för justering av storlek är enkelt att hantera även för små barn. De främre ventilationshålen har nät på insidan. En välgjord och prisvärd hjälm med ett modernt och dynamiskt utseende. Vikt 280 gram.
Cirkapris: 280 kronor

Extreme Rockmax 
Betyg: 17/25
Kommentar: Budgetköp
Enkel och funktionell barnhjälm med neutral design i svart och mörkblått. Ventilationshålen framtill har nät på insidan. Bra spänne med tydlig markering i rött. Storleken justeras enkelt med ett vred baktill. Bra vaddering runt panna och öron. Den lilla solskärmen är dåligt monterad och verkar vara en efterhandskonstruktion. Prisvärd budgethjälm som tillverkas av norska Etto. Vikt 295 gram. 
Cirkapris: 200 kronor

Etto Ettino 
Betyg: 20/25
Kommentar: Allround
Ettino är en juniorhjälm med en ren och relativt rundad form, utan onödiga designdetaljer. Storleken justeras enkelt med ett gummiklätt vred baktill och hjälmen passar både stora och små barn. Enkelt utförande med eldsflammor och nätförsedda ventilationshål framtill. Bra spänne och hakband. Separata vadderingar som är fästa med kardborrband och som förr eller senare troligen kommer att lossna. Komfortabel basmodell till hyfsat pris. Vikt 270 gram.
Cirkapris: 300 kronor

Met Volo 
Betyg: 18/25
Kommentar: Svårjusterad
Denna vuxenhjälm i grått och svart metallic saknar visir och har 19 ventilerande små hål utan nät. Hjälmen uppfattas som kantig med sina nedsänkta ventilationshål. Sidospännena är enkla att öppna och stänga. Spännet baktill skiljer sig från övriga hjälmar. Den är svår att justera men är tack vare de stora vadderade ytorna skön på huvudet. Finns även i färgerna röd ,blå och silver. Vikt 260 gram.
Cirkapris: 450 kronor

Giro Encinal 
Betyg: 17/25
Kommentar: Obekväm
En vuxenhjälm med bra sidospännen som är lätta att öppna och låsa. Bra konstruktion på vredet i nacken. Hjälmen i svart och grå metallic med svart visir är sober och snygg. 21 ventilerande hål utan nät. Kontaktytorna mot huvudet är tyvärr riktigt obekväma. Vadderad smal yta som trycker mot toppen av huvudet. Hjälmen har bra spännen men tyvärr är ergonomin i övrigt inte godkänd och dessutom är den dyr. Finns i flera spännande färger. Vikt 318 gram.
Cirkapris: 600 kronor

Bell Faction 
Betyg: 21/25
Kommentar: Skate
Annorlunda vuxenmodell för BMX och MTB med slät utsida som går längre ned i nacken. Den har dock inte så mycket ventilationshål och kan kännas varm att bära. Samtidigt är den genuint ombonad och mycket komfortabel. En nackdel är att storleken inte är ställbar, även om det går att ta bort delar av vadderingen om så krävs. Designen är snygg, modern och retrobetonad på samma gång. Kanske inte ett alternativ till de mer välventilerade racinghjälmarna, men tuffast i vardagen. Härlig brunmetallic, finns i fler färger. Vikt 425 gram.
Cirkapris: 340 kronor

Cratoni Neon 
Betyg: 19/25
Kommentar: Mjuka remmar
Vuxenhjälm i svart metallic med bra finish. Den har mjuka och bra remmar men sidospännena är svåra att lossa för justering. Bak på hjälmen finns tre mindre reflexer. Komforten är bra trots små ytor med vaddering. 12 ventilationshål med nät gör att hjälmen ventilerar bra. Godkänt prisläge för den som accepterar spännenas konstruktion. Finns även i olika trefärgs- och tvåfärgskombinationer. Visiret har snygg design. Vikt 270 gram.
Cirkapris: 365 kronor

Met Formula 
Betyg: 17/25
Kommentar: Svårjusterad
Formula har en sportig look med fält i svart, rött och silver. Den har solskärm och många ventilationshål utan nät framtill. Hjälmen uppfattas som ganska kantig i sin konstruktion med nedsänkta ventilationshål. Sidospännena är enkla att öppna och stänga. Justeringen baktill skiljer sig från övriga hjälmar och är svårare att ställa in, men sitter sedan stabilt. Tack vare de stora vadderade ytorna känns hjälmen skön att bära. Finns i flera färger. Vikt 260 gram.
Cirkapris: 500 kronor

Trek Vapor 3 
Betyg: 18/25
Kommentar: För henne
Denna modell är framtagen för kvinnor och har en smalare passform. Den har stora ytor som är vadderade inuti. Spännet bak i nacken justeras enkelt. Spännena på sidorna är däremot svåra att låsa och öppna. Hjälmen har hela 24 ventilerande hål, dock utan nät, och ventilerar bra. Den finns bara i ljusblått med blommigt mönster. Synd att den inte finns i andra färger och mönster, då alla kvinnor kanske inte vill ha blommor på hjälmen. Solskärmen är snyggt utformad. Vikt 295 gram.
Cirkapris: 400 kronor

Trek Interval 2 
Betyg: 19/25
Kommentar: Sportig
Snygg men tung hjälm helt i blått. Solskärmen är snyggt utformat och de mjuka remmarna sitter skönt mot kind och haka. Spännena under öronen är lite knepiga att låsa och öppna. Justeringen i nacken fungerar bra och släpper inte vid användning. Gott om ventilerande hål men nät på insidan saknas för att stoppa insekter. Däremot har insidan väl vadderade kontaktytor mot huvudet. Finns även i svart eller vitt. Vikt 338 gram.
Cirkapris: 500 kronor

Giro Transfer 
Betyg: 21/25
Kommentar: Bra spännen
Denna hjälm ser snabb ut med sin ankstjärt och färgade yta som lutar framåt. De halvstyva remmarna har användarvänliga spännen vid öronen och hakan. Justeringen i nacken är låsbar och ställer inte om sig av misstag. Den sparsamma vadderingen räcker till för att göra hjälmen bekväm på huvudet. Hela 20 ventilerande hål där de främsta har nät på insidan. Transfer ventilerar bra och komforten är bra. Finns även i andra färger. Prisvärt köp. Vikt 258 gram.
Cirkapris: 450 kronor

Bell Venture 
Betyg: 20/25
Kommentar: Annorlunda hakspänne
Konventionellt designad hjälm i svart med solskärm och 23 ventilerande hål, varav några med nät framtill, där ventilationen är mycket god. Remmarna är halvstyva men skaver inte tack vare bra sidospännen som är enkla att öppna och stänga. Hakspännet är lite speciellt och är i början svårt att låsa, men med lite träning går det bra. Trots sparsam vaddering sitter hjälmen skönt. Finns även i andra färger. Vikt 284 gram.
Cirkapris: 480 kronor

Cratoni Argon 
Betyg: 19/25
Kommentar: Läcker
Snygg och lätt hjälm i matt silver med grå solskärm och gott om ventilationshål varav de främre har nät på insidan. Hjälmen är bekväm trots att den har mycket små vadderade ytor. Ventilationen är bra vilket förvånar då inga ventilationshål är placerade baktill på hjälmen. Justeringen i nacken har en grön, "självlysande" nyans. Sköna och mjuka remmar, tyvärr är sidospännena svåra att lossa för justering. Finns även i mattsvart, lila och ljusblå. Vikt 260 gram.
Cirkapris: 425 kronor

Limar 801 City 
Betyg: 19/25
Kommentar: Kompakt
En hjälm som är kompakt designad utan den vanligt förekommande "ankstjärten" baktill. Detta ger en konventionell look som särskiljer modellen mot andra hjälmar. Den har i alla fall solskärm och ventilationshål i nacken. Ovanpå frigolitens nederkant finns ett skyddande lager i plast som ger en snygg finish och ett extra gott kvalitetsintryck. Remmarna är halvmjuka och det finns en extra vaddering närmast huden. Gott om ventilerande hål med nät både framtill och upptill. Välgjord men dyr. Vikt 280 gram.
Cirkapris: 600 kronor

Extreme Blade 
Betyg: 19/25
Kommentar: Prisvärd
Budgethjälm tillverkas av Etto, som i grå/svart får en lite tråkig design men med bra konstruktion. Många ventilerande hål, men endast två i nacken vilket hindrar en perfekt luftgenomströmning. Remmarna är halvstyva och sidospännena är av enkel konstruktion. Justeringen i nacken är inte låsbar. Liten solskärm i bra design. Finns i grå/svart, röd/svart, blå/svart. Priset går inte att klaga på.
Vikt 300 gram.
Cirkapris: 200 kronor

Etto Cyclone 
Betyg: 16/25
Kommentar: Dyrast
Denna hjälm är ganska platt vilket gör att den inte täcker huvudets sidor lika bra som övriga hjälmar. Remmarna är halvstyva och har sidospännen som är svåra att öppna och stänga. Justeringen i nacken sitter ganska löst. Gott om stora, ventilerande hål med nät framtill som dock inte räcker för att ge en perfekt ventilation. De stora hålen gör också att ytorna för vaddering inuti hjälmen blir mindre. Solskärm med tråkig design. Finns i andra färger. Vikt 260 gram.
Cirkapris: 700 kronor

Etto Mosquito 
Betyg: 20/25
Kommentar: Sportigt elegant
Mosquito Dreams är speciellt anpassad för damer. Lagom många ventilerande hål med nät framtill och sportig solskärm. Mönstret på hjälmen är i diskret rosa/lila med vita fält. Remmarna på sidorna har inga låsbara spännen. Justeringen i nacken är trög att ställa in men sitter sedan stadigt. Den sitter skönt på huvudet och har bra vaddering på sidorna. Finns i flera olika färgkombinationer. Vikt 230 gram.
Cirkapris: 350 kronor